torsdag 30 maj 2013

Arbete och Utbildning - Budget 2014


Socialdemokraterna i Lund presenterar idag sitt förslag till budget för Lunds kommun 2014. Budgetförslaget innehåller en stärkning av den kommunala välfärden med drygt 100 miljoner kronor i relation till den borgerliga majoritetens förslag. En politik för ökad sysselsättning och bekämpning av arbetslösheten har högsta prioritet. Socialdemokraternas förslag innebär 215 fler kommunala helårsarbeten (varav 115 lärartjänster), bättre stöd till näringslivet och satsningar på utbildning.

Satsning på skola och lärareSocialdemokraterna vill stärka kommunens förskolor och grundskolor med drygt 45 miljoner och gymnasie- och vuxenutbildningen med 6,5 miljoner. Här ingår satsningar på ökad lärartäthet och fler mentorstjänster men framförallt skapar partiet förutsättningar för att alla Lunds lärare ska kunna få en fullt rimlig löneökning på 3,5 procent vilket är det förväntade utfallet av de kommande förhandlingarna.

En kvalitetsgaranti för den kommunala äldreomsorgenNedskärningar och privatiseringar inom äldreomsorgen har resulterat i minskad personaltäthet och försämrad kvalitet. Socialdemokraterna satsar därför sammanlagt 25 miljoner mer än den borgerliga majoriteten. Pengarna ska användas till att stärka kvaliteten i äldreomsorgen och förbättra livskvaliteten för de personer som bor på särskilt boende eller använder sig av kommunens hemvård.

Bland de övriga insatserna i budgetförslaget finns bland annat satsningar för att öka bostadsbyggandet och specifikt byggandet av hyresrätter. Man konkretiserar majoritetens förslag om att bygga en skejtpark med att förlägga denna till Kulturmejeriet. Dessutom avsätter man resurser för att påbörja arbetet med ett nytt kommunalt ridhus.

För att klara av att på ett ansvarsfullt sätt finansiera budgeten föreslår Socialdemokraterna en skattehöjning med 40 öre. Dessutom vill vi öka utdelningen från Lunds energi med, för Lunds del, 16 miljoner kronor.

budgetförslaget i sin helhet finns på vår hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar