fredag 30 augusti 2013

Socialdemokraterna driver igenom fler bostäder på Linero/Norränga

Efter en intensiv debatt i Lunds kommunfullmäktige avslogs detaljplanen för första delen av nya Linero/Norränga. Socialdemokraterna fick gehör för att kommunfullmäktige uppmanar byggnadsnämnden att omarbeta planen för att få in fler bostäder, mer grönytor och bättre förutsättningar för kollektivtrafiken.


- Det är inte roligt att underkänna en detaljplan för att omarbeta den, men det behövdes då vi anser att planen inte höll måttet. Vi tar Sveriges bästa jordbruksmark i anspråk och hade målsättningen att bygga en tät stadsdel som skulle ge goda förutsättningar för kollektivtrafiken. Det kan komma att ta upp till två år att arbeta fram en ny detaljplan för området, men det är det värt då slutresultatet kan bli fler bostäder och en bättre stadsdel, säger Björn Abelson, andre vice ordförande i Byggnadsnämnden (S).


Skälen för att omarbeta planen är följande:
Fler lägenheter. Med högre bebyggelse kan vi få fler bostäder i den nya stadsdelen, rimligtvis 300 till 700 fler bostäder är rimligt.


En trevligare stadsdel. Samlade parkeringar innebär att stora områden med markparkeringar kan ersättas med gröna ytor.


Bättre underlag och fler som kan använda Sveriges bästa kollektivtrafik. Lunds kommun planerar för en spårväg från Lunds C via Brunnshög till Dalby, för att ge bättre förutsättningar för spårvägen och för att fler skall kunna använda den så vill vi ha fler bostäder kring den framtida hållplatsen på Linero.


Billigare bostäder. Stora delar av detaljplanen föreslår hus i tre våningar, det innebär hisskrav och höga kostnader som skulle minskas om en högre bebyggelse tilläts.


Socialdemokraterna kommer omedelbart att inleda samtal med alla partier i Byggnadsnämnden för göra om detaljplanen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar